Не все йогурты одинаковые — полезные статьи Активиа

Ішек микробиотасы дегеніміз не және ол неге маңызды?

Амазонка тропикалық ормандарын елестетіп көріңіз - жасыл, керемет және сенгісіз үлкен. Бұл ормандарда шамамен 400 миллиард ағаш бар деп есептеледі – "Планета өкпесі" атауын алу үшін жеткілікті.

Енді сол тірі тіршілік иелерін елестетуге тырысыңыз ... біздің ішімізде! Ия, бұл сенгісіз, бірақ дәл қазір біздің денемізде триллиондаған тірі микроорганизмдер өмір сүреді. Миллиардтаған емес, триллиондаған - 12 нөлмен. Қызық па? Бұл бәрі емес!

Біз оны қалаймыз ба, жоқ па, бірақ біздің денеміз көзге көрінбейтін үлкен әлемнің үйі. Біздің ішіміздегі микроорганизмдердің саны жер бетіндегі адамдар санынан 1000 есе көп. Бұл біздің галактикамыздағы жұлдыздар санынан 100 есе көп - және бұл микроорганизмдердің 95%-ы біздің ішектерімізде өмір сүреді! Олардың барлығы таңқаларлық үйлесімде өмір сүріп қана қоймайды - олар бүкіл дененің дұрыс жұмыс істеуі үшін қажет.

Ішек микробиотасы денсаулық пен жақсы көңіл-күй үшін өте маңызды: оның арқасында біз тағамды сіңіріп, одан қоректік заттарды сіңіре аламыз. Иә, нәрестенің микробиотасы ересек адамның микробиотасынан өзгеше: туылғаннан бастап қартайғанға дейін ол үнемі өзгеріп отырады.

Микробиота? Бактериялар?  

Әр адамның ішегінде бактериялардың 150-ге жуық түрі өмір сүреді - және мұндай түрлердің бүкіл адам популяциясының ішінде 1000-нан асады. Ішектегі микроорганизмдер микробиотаны құрайды - оны ішек микрофлорасы деп те атайды. Құрамы мен саны әр адам үшін ерекше – саусақ ізі сияқты.

Сонымен қатар, асқазан-ішек жолдарының тұрғындары сыртқы факторларға бейімделіп өзгеруі мүмкін. Біздің ішек микробиотасының әртүрлілігі мен құрамына әсер ететін бірнеше жағдайлар:
• Өмір салты – физикалық белсенділік деңгейі мен стресс мөлшерін қоса алғанда
• Диета - дұрыс теңдестірілген тамақтануды қамтамасыз ету маңызды
• Қоршаған орта – тұрғылықты жеріңіздің ластану деңгейін қоса алғанжа
• Дәрі-дәрмектер - мысалы, антибиотиктер
• Генетика -т ұқым қуалайтын аурулар мен денсаулық ерекшеліктерін қоса алғанда.

Барлық факторлар үйлесімді болған кезде, ішек микробиотасы бақытты болады – содан кейін біздің денсаулығымыз бен әл-ауқатымыз жақсы болады. 

Ішекте қандай бактериялар мекендейді? 

Микроорганизмдердің барлық тіршілік иелері сияқты (соның ішінде өзіміз де) есімдері, тегі және тіпті отбасылары бар. Тірі заттарды атау туралы ғылым таксономия деп аталады, бұл ерекше жіктеу жүйесі. Оның арқасында микроорганизмдерді жалпы сипаттамалары бойынша анықтауға және топтарға біріктіруге болады.

Біздің ішегімізде 150 түрлі бактериялар өмір сүреді, олардың құрамында 10 миллионға жуық ген бар. Біздің ағзамыздың ішек микробиотасы ерекше - оның қасиеттері көптеген факторларға байланысты: адам қалай дүниеге келді, оны емшек сүтімен тамақтандырды ма, жоқ па, адам қазір қалай жейді және қандай өмір салтын жүргізеді. 

Зерттеушілер ішекте Bacteroides, Clostridium, Fusobacterium, Eubacterium, Ruminococcus, Peptococcus, Peptostreptococcus және Bifidobacterium басым екенін анықтады.  Басқа бактериялар – Escherichia, Lactobacillus - ішекте де болады, бірақ аз дәрежеде. Әрине, микроорганизмдер тобы бар, оларды анықтау керек, бірақ олар әлі күнге дейін ғалымдардың назарынан тыс қалып отыр, өйткені оларды пробиркада өсіруге болмайды.  

Ішек микробиотасы жасасын! 

Біздің ішек микробиотасы Амазонка тропикалық ормандарына өте ұқсас, мол және алуан түрлі. Тепе-теңдікте болу үшін микробиотқа әр түрлі талғам қажет - сондықтан миллиардтаған өмірді теңдестірілген және әр түрлі тамақпен еркелеткен пайдалы.  Денсаулық, әл-ауқат, өміршеңдік - олардың барлығы іштен басталады. Сонымен, біздің ішіміздегі осы шағын әлемге көбірек назар аударайық.

Пробиотиктермен байытылған йогурт: бұл не және оның пайдасы неде?

Қышқыл сүт өнімдерінің ұзақ тарихы бар - йогурттың пайда болуы неолит дәуірінен басталады (шамамен 5-10 мың жыл бұрын). Ежелгі Үндістанда йогурт құдайлардың тамағы болып саналды, ал ежелгі гректер мен римдіктер йогурттың бір түрін - оксигаланы (ксиногаланы) жиі жейтін. Ашытылған сүт өнімдері тек сиыр сүтінен ғана жасалынбағанын ұмытпаңыз - қой, ешкі және тіпті буйволдың сүті де бар.

Жақында "йогурт" және "пробиотик" сөздері синонимге айналды, бірақ олай емес. Ұғып көрейік: пробиотикалық йогурт дегеніміз не?
Пробиотиктерден бастайық.  

Пробиотиктер туралы сөйлесейік пе?

"Бактериялар" сөзі Сізге қандай ассоциацияларды тудырады? Әрине, жағымды ештеңе жоқ.
Шын мәнінде, бактериялардың көптеген түрлері пайдалы - және дәл қазір сіздің ішегіңізде триллионға жуық осындай микроорганизмдер өмір сүреді! Біздің ағзамызға пайдалы кейбір бактериялар пробиотиктер деп аталады.

ДДҰ-ның ресми анықтамасы: "пробиотиктер - бұл жеткілікті мөлшерде енгізілген кезде адамға пайдалы болатын тірі микроорганизмдер".

Бұл йогурттарда кездесетін барлық микроорганизмдер пробиотиктер емес, сондықтан әр йогуртты пробиотиктері бар йогурт деп санауға болмайды.

Барлық йогурттарда пробиотиктер бар ма? 

Бұл пробиотикалық йогуртта термофильді стрептококк пен болгар таяқшасының сүт қышқылды дақылдарынан басқа пробиотикалық микроорганизмдер болуы керек.

Активиа құрамында пробиотикалық микроорганизмдер - Актирегулярис бифидобактериялары бар, соның арқасында Активиа ішектің жұмысына оң әсер етеді және ас қорытуды жақсартуға көмектеседі. Сондықтан біз пробиотикпен йогурт жеген кезде өзімізді жақсы сезінеміз.

Біз атап өткен термофильді стрептококк пен болгар таяқшасы барлық йогурттарды өндіруде қолданылады. Олар сүтті ашытуға көмектеседі және йогуртты йогуртқа айналдырады. Әрбір өндірістік партияға термофильді стрептококк пен болгар таяқшасының қатаң белгіленген саны қосылады, осылайша жарамдылық мерзімінің соңына қарай йогуртта кемінде 1х10^7 КОЕ/г микроорганизмдер болады. Әйтпесе, ашытылған сүт өнімін тіпті йогурт деп атауға болмайды.

Активия - бұл "пробиотиктермен байытылған йогурт" ғана емес. Активияның әр банкасында миллиардтаған Актирегуларис бифидобактериялары бар - бұл 1000 (!) барлық ашыған сүт өнімдері үшін ең төменгі талап етілетін мәннен бір есе артық. Белсенді бифидобактериялар ерекше - олар асқазан-ішек жолдарынан өтіп, денеге дәлелденген пайда әкеледі. Активияның тиімділігі 17 клиникалық зерттеумен расталады, сондықтан Активия пробиотикалық йогурт болып табылады.

Активия - пробиотиктері бар йогурттан ләззат алудың қарапайым және дәмді тәсілі 

Activia йогурттары керемет кілегейлі дәмге ие - бұл 37°C температурада ұзақ баяу ферменттеу, бактериялардың мұқият таңдалған ерекше үйлесімі және Данонның отыз жылдан астам тәжірибесі арқасында алынады. Йогуртты банкдан тікелей жеуге болады немесе оны коктейльдерден мюслиге дейін көптеген тағамдарға қосуға болады!

Егер сізде аз уақыт болса, сіз пробиотиктердің бір бөлігін "Таңғы асқа арналған" сүзбе-йогурт Активиясынан ала аласыз. Әрбір осындай Активиа банкасы - бұл нәзік сүзбе, дәмді йогурт және пробиотиктердің пайдасы. 

Сонымен

Пробиотикалық йогурт қажет болса, Активияны таңдаңыз. Пробиотиктерден максималды пайда алу үшін Активияны рационыңыздың ажырамас бөлігі етіп жасаңыз.

Күнді Активиядан бастау немесе кешке нәзік йогурттан ләззат алуды өзіңіз таңдаңыз... Сіз не таңдасаңыз да, біздің өнімдер - бұл ас қорыту үшін дәм мен артықшылықтың тамаша үйлесімі. Асыңыз дәмді болсын!

2022 Danone Ltd. Барлық құқықтар сақталған